Mikä on Marfanin oireyhtymä?

Marfanin oireyhtymä on vakava perinnöllinen sidekudossairaus, joka vaikuttaa potilaan sydämeen, verisuonistoon, silmiin, luustoon ja ihoon. Parannuskeinoa sairauteen ei ole olemassa, mutta varhaisella diagnoosilla, säännölli­sillä lääkärintarkastuksilla sekä oikealla lääkityksellä voidaan potilaan ennustetta paran­taa ja elinikää pidentää.

Perinnöllinen sidekudossairaus

Luustossa paljon muutoksia

Silmissä usein vikaa

Sydänvaivat saattavat olla hengenvaarallisia

Varovaisuutta urheiluun

Suurin osa marfaanikoista voi viettää lähes normaalia elämää. Tärkein rajoitus liittyy liikuntaan, ja urheilemisesta kannattaakin neuvotella lääkärin kanssa. Rajuja kontaktilajeja kuten koripalloa ja jääkiekkoa on syytä välttää. Suuria ponnistelua vaativat lajit esim. painonnosto ja paini eivät myöskään ole soveliaita. Mikäli sydän- ja verenkiertoelimistön muutoksia on todettu, kannattaa liikunnasta keskustella sydänlääkärin kanssa. Rauhallinen kuntoliikunta on suositeltavaa hyvän fyysisen kunnon ylläpitämiseksi.

Marfanin oireyhtymän toteamisen jälkeen on huolehdittava, että marfaanikko on säännöllisessä lääkärin seurannassa. Erityisen tärkeitä ovat sydämen ja verisuonten vuosittaiset ultraäänitutkimukset.

“Marfanin oireyhtymä”-teksti Marfan ja sen kaltaiset sairaudet ry,
asiantuntijana erikoislääkäri Ilkka Kaitila, HUS