Matkakertomus Marfan-pienryhmäviikonlopusta

Lauantai-aamuna lähdettiin takatalvisessa lumisateessa ajamaan kohti suurta tuntematonta. Edessä oli ensimmäinen osallistuminen Marfan-pienryhmätapaamiseen Lahdessa ja ylipäätään ensimmäinen tapaaminen Marfan-yhdistyksen ihmisten kanssa. Suuria ennakko-odotuksia ei oikein ollut osannut viikonlopulle asettaa, kun ei ollut suuremmin ennakkotietoja asiasta.


Perille saavuttiin kelistä huolimatta ajoissa ja asetuttiin heti Aulin kanssa taloksi omaan huoneeseemme. Sitten vaan saliin odottelemaan varsinaisen tilaisuuden alkua ……

Kun väki oli tuiskun seasta selvinnyt perille, avasi Merja Monto talon puolesta tilaisuuden mukavan välittömällä tyylillä. Päivän ohjelmaan sisältyi luentoja erilaisista aiheista: arjen pienistä apuvälineistä liikuntaharrastuksiin. Mutta välillä käytiin tietysti SYÖMÄSSÄ!

Päivän virallisen ohjelman päätteeksi oli tiedossa Suomen Marfan ry:n virallinen vuosikokous. Sen tiimoilta tulee varmasti tietoa muualta, joten ei siitä sen enempää. Onneksi kokouksen jälkeen päästiin taas SYÖMÄÄN, johan sitä alkoi taas ollakin nälkä.

Ruokailun jälkeen suuri osa väestä jäi ryhmän ”vakiopöytään” vielä istuskelemaan ja tenttaamaan porukan uutta tulokasta. Olo oli kuin Jukolan Jussilla lukukinkereillä (heh-heh, vitsi). Oli kyllä varsin mukavaa päästä ensimmäistä kertaa juttelemaan muiden marfaanikkojen kanssa kaikenlaisista tilanteeseemme liittyvistä asioista. Aika vierähti nopeasti jutustelun tuoksinassa ja pian olikin aika siirtyä pöydästä suoraan takkahuoneelle tulen tekoon, jotta päästäisiin vihdoin makkaranpaistoon ja SYÖMÄÄN. Loppuilta sujui mukavasti takkahuoneella tarinoidessa.

Sunnuntain ensimmäinen ohjelmanumero olisi ollut sauna ja uinti, minkä aamu-unisena jätin sujuvasti väliin. Kun vielä lapsetkin oli jätetty kotiin mummun hoitoon, ei mikään mahti maailmassa olisi saanut minua altaaseen klo 8 sunnuntai-aamuna.

Hyvin nautitun aamiaisen jälkeen alkoi sunnuntain virallinen ohjelma. Päivän ohjelmaa käynnistäessään Merja kyseli edellisillan kuulumisia. Siihen joku lohkas, että ”Muuten meni mukavasti, mutta RUOKA loppui kesken”. Luentojen välillä käytiin taas KAHVILLA, missä viikonlopun  ”epävirallinen ohjelma” taas jatkui jutustelun merkeissä.

Virallisen ohjelman päättymisen jälkeen päästiin taas SYÖMÄÄN. Tällä kertaa olikin kyseessä tilaisuuden päätökseen sopivasti sunnuntain juhlalounas. Tämän jälkeen olikin ohjelmassa jo kotimatka kevättalven aurinkoisessa säässä.

Sunnuntai-iltana kotona mietiskelin viikonlopun antia: Päällimmäisenä oli mielessä keskustelut toisten marfaanikkojen kanssa väheksymättä millään lailla viikonlopun virallista puolta. Kaikille mukana olleille kiitos mukavasta seurasta ja kiitos myös Lahden kuntoutuskeskukselle hyvistä järjestelyistä!

Terveisin,

Jari Keskisaari